Çocukları kendi yaşıtlarıyla birebir kıyaslamak doğru değildir. Her çocuk farklıdır. Nitekim her çocuktan belli ay ve yaş dönemlerinde beklenen beceriler vardır. Eğer çocuk bunlarda geriyse gelişim geriliği söz konusudur. Gelişim geriliği sosyal, duygusal, dil, fiziksel, zihinsel gelişim olmak üzere çeşitli alanlarda olabilir.
Her bebeğin 0-3 yaşta en az 6 ayda bir pedagog tarafından gelişim kontrolünün yapılması gerekmektedir. 3-6 yaş arasında ise en az sene de bir defa pedagog kontrolünden geçmesi tavsiye edilir. Çocukta sizin fark edemediğiniz gelişim geriliği sinyalleri erken görülür ve bu sinyallerin gelişim geriliğine dönmesine engel olur. Gelişim geriliği yoğun bir eğitim programı ve anne baba rehberliği ile aşılamayacak bir sorun değildir. Burada en önemli konu " erken teşhis"dir. Ne kadar erken bu durum fark edilirse, o kadar çok yapılacak şeyler vardır ve gelişim geriliğinin izi kalmadan çocuk yaşıtlarının beceri ve gelişim seviyesini yakalayabilir.
Eğer çocuğun herhangi bir gelişim alanında geri kaldığından şüphe ediyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmana danışmanız gerekir ve sonrasında yoğun bir eğitim ile çocuğun gelişim alanlarının geliştirilmesi gerekmektedir.