Rotamız Mutluluk
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Gelişim Geriliği /
Gelişim Geriliği Nasıl Tedavi Edilir

Düzenli yapılan boy-kilo oranı sonucunda oluşturulan grafikte, çocuğun boyu gelişim eğrisinin altında çıkarsa gelişim geriliğinden şüphe edilir. Aileler genellikle çocuklarının boyunun uzamadığını kıyafetlerden anlarlar.

Büyüme hormonu eksikliği düşünüldüğü takdirde, hormon testi yapılarak seviye ölçülür. Büyüme hormonu en çok uykuda salgılandığı için, sabah alınacak kan örneği tam olarak doğru sonucu vermez. Bu nedenden kan örneği alınmadan önce büyüme hormonunu uyaran ilaçlarla testler tekrarlanır.

Gelişim geriliği yaşayan çocukta çölyak hastalığı ve troid hormonu eksikliği de olabilir. Ayrıntılı incelemeler sonucu, çocukta gelişim geriliği yaşatan durum tespit edilir ve tedaviye başlanır.

Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir. Hormon, insan vücudunun salgıladığı ile aynı özellikleri gösterdiği için geçici yan etkileri dışında zararı yoktur.

Hormonal tedavilere destek olarak kaba motor beceriler için spor , bilişsel ve konuşma becerileri için bireysel eğitimlerle desteklenmelidir. Erken teşhis ve müdahaleler ile tedavi edilebilmektedir.


Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon l Yazılım K7