Rotamız Mutluluk
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Otizm /
Otizm ve Psikoterapi

Norogelişimsel bir bozukluk olan otizm sosyalleşme ve sosyal iletişim ile ilgili bozukluklar, kısıtlı ve tekrarlayan davranışlar gorulmektedir. Otizmli çocuklar sosyal açıdan iletişim ve etkileşim kurma, hiç konuşamama veya alışılmışın dışında konuşma gibi sosyal becerilerde yaşadıkları zayıflıkların dışında duygu duzenleme konusundan zorluklar yaşamaktadırlar. Duygu düzenleme konusunda yaşadıkları zorlukları sosyal- duygusal gelişim , dil gelişimi , duyu gelişimi , bazıları ise ortak dikkat becerileri ile ilişkilendirilmiştir. Bilişsel ve sosyal gelişim alanları birbiriyle ilişkili olup, duyguların kontrol edilmesini kapsayan duygusal gelişim alanında da etkisi vardır. Bundan kaynaklı olarak otizmle ilişkili bu bozulmaların duygusal işlevsellik uzerinde onemli etkileri vardır. Sinirlilik, saldırganlık, kendine zarar verme, kaygı ve durtusellik yaygın problemler arasında bulunmaktadır.İletişim kurmanın duygu duzenleme becerilerinin gelişimi için şart olduğu varsayıldığında, OSB’li çocukların sosyal etkileşime bağlı eksiklikler sebebi ile duygu duzenleme becerilerinde yetersizlikler yaşamaları, olağan kabul edilebilir.

İnsanın hayatını surdurebilmesi açısından onemli bir yere sahip olan duygular, işlevine uygun bir şekilde yaşanmadığında, içinde bulunulan zamana ve duruma gore olması gereken yoğunlukta ifade edilmediğinde insan yaşamında zorluklar yaratabilmektedir. OSB’li çocuklar duygu duzenleme, duyguların farkındalığı ve anlaşılması, duyguların kabulu, durtusel davranışların kontrolu, olumsuz duygular yaşarken duygularını doğru ifade edememeleri ya da duygularını anlamlandıramamalarında kaynaklı olarak sosyal-duygusal alanda belirgin zorluklar yaşadıkları görülmektedir.

OSB’li çocuklarda Psiko-sosyal müdale ile sosyo-duygusal gelişim alanını desteklenmektedir. Sosyo-duygusal gelişim süreci bireyin kendisine ait veya karşındaki kişilerin yaşadığı duyguların farkında olması veya anlaması, çevresini keşfedebilmesi ve öğrenebilmesi, yakın ve güvenli ebeveyn ve akran ilişkileri kurabilmesi, duygusal sosyalleşme becerileri olarak tanımlanabilinir. Sosyo-duygusal gelişimleri zayıf çocukların akranlarına karşı kaygılı ve çekingen davranabildikleri gibi içsel ve dışsal davranış problemleri de yaşayabilmektedirler.

Psiko-sosyal gelişimin desteklenmesinde oyun önemli bir role sahiptir. Çocuklar kendilerini oyun ve oyuncaklar aracılığıyla en iyi şekilde ifade ederler. Normal gelişim gösteren çocuk ya da otizmli çocuk fark etmeksizin oyun çocuklar için duygularını ve kendilerini ifade etmelerinin en iyi yoludur. Otizmli çocuklarda oyunun terapötik olarak kullanımı bu bireylerde duygusal ve davranışsal bozuklukların çözümünü kolaylaştırmakta, sosyal yaşam becerilerinin geliştirmesini, özgüvenlerinin artmasını, ebeveyn ve arkaranlarıyla iletişimini güçlenmesini sağlamaktadır. Oyun terapisi sürecince terapist model olarak bireylerin sosyal yaşam becerilerinin gelişmesine ve sembolik oyun becerilerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır, aynı zamanda oyun içinde anlamlandıramadıkları duygularını yansıtarak duygularını anlamlandırmaları desteklenmektedir. Oyun ile birlikte otizmli çocukların davranış problemlerinin azaldığı ve kendilerini ifade etmelerinin kolaylaştığı düşülmektedir.

 

 

 

 


 


Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon l Yazılım K7