Rotamız Mutluluk
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Otizm /
Otizm ve Epilepsi

Otizm, yaşamın ilk üç yılında kendini gösteren, sosyal etkileşim, sözel iletişim yetersizlikleri, yineleyici davranış örüntüleri ve kısıtlı ilgi ile kendini gösteren, nörogelişimsel bir bozukluktur.Epilepsi ise beynindeki elektrik dalgalarının düzensiz çalışması sonucu, beyin hücrelerinin kendi kendine kontrol dışı bir biçimde çalışması durumudur. Doğumdan başlamak üzere her yaşta görülebilir ve nörolojik bir bozukluktur. Kişide bayılma, kasılma, nefes yitimi nöbetleri şeklinde görülür.

Her iki bozukluk türüde(otizm ve epilepsi) nörolojik bir bozukluk olması, her iki bozukluğun da nedeninin bilinmemesi, otizm spektruma sahip her üç çocuktan birinin aynı zamanda epilepsi hastası olması. İki bozukluk arasındaki bu ilişkiler bilim insanlarını araştırma yapmaya teşvik etmiştir. Yapılan araştırma sonuçları, otizmli bireylerde epilepsinin görülürdüğünü ortaya çıkarmıştır.

Otizm ve epilepsi arasında bir bağ olduğu görülmektedir fakat her epilepsi hastası olan bireyin otizmli olacağı değil otizm tanısı almış bireylerde epilepsi görülebileceği ihtimali üzerinde durulmaktadır.Bunun nedeni ise Molecular Psychiatry'de yayınlanan araştırmanın verilerine göre, otizm hastalarında bulunan bir genin mutasyona uğraması ile ilişkili. Mutasyon, nöronların küçük dallarını ve yapraklarını küçültüyor. Bu nöronların küçük dalları ve yaprakları beyin hücrelerinin yaşamsal iletileri iletmesine ve beynin aktivitesini kontrol etmesine izin veriyor. Bu büzülme ise mesaj dağıtımındaki bozulmaya yol açıyor, böylelikle otizmli bireylerde epilepsi görülme olasılığı artıyor.

Eğer çocuğunuzda otizm ve epilepsiden şüphe ediyorsanız öncelikle bir uzmana(çocuk psikiyatristi, çocuk nöroloğu) başvurmalısınız. Size verilen uygun tedaviyi doktor gözetiminde uygulamalısınız. Çocuğunuzun yaşam alanını ona uygun ayarlamlısınız(yatak odası ve oyun alanlarındaki yaralanmalara neden olabilecek nesneleri kaldırmak gibi). Çocuğunuzun geçireceği bir nöbette sakın kalmalı, çocuğunuzun pozisyonunu yana çevirerek nefes almasını sağlamalısınız ve doktorun verdiği tedaviyi uygulama devam etmelisiniz. Bu yapacağınız uygulamalar ile çocuğunuzun yaşamını kolaylaştırabilirsiniz.

 

 

 


Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon l Yazılım K7