Rotamız Mutluluk
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Otizm /
Otizm ve Müzik

Toplumu oluşturan en küçük birim dediğimiz insan, içinde bulunduğu toplulukta uyumlu bir şekilde yaşayabilmek, kendini o topluma ait hissedebilmek, sosyal kabul görebilmek için yaşadığı toplum yapısına uygun davranmalıdır. Ancak otizmli bireyler dünyaya farklılıkları ile gelmekte yaşıtları gibi normal gelişim gösterememekte ve sosyal uyum konusunda diğer bireyler kadar etkin olamamaktadır. Otizmli bireylerin bahsi geçen yetileri kazanabilmeleri için özel bir eğitime ihtiyaçları vardır. Bu eğitim süreçlerinde kullanılan yöntemlerden biri de şüphesiz müziktir. Müzik, her birey gibi, özel gereksinimli bireyler için de yaşamı renklendiren ve bireyin hayat kalitesini arttıran önemli bir unsur olmasının yanında, sanatsal ve tedavi edici yönüyle bireylerin eğitim süreçlerine ve kişisel gelişimlerine önemli katkılar sağlar. Müziğin, yaydığı ses dalgası ve titreşimlerinin insan bedeni üzerinde görülebilen fiziki bir etkisi vardır. Bireyleri sakinleştirici ve fiziki organları belirli oranda düzene sokan müzik öbekleri, kişiler üzerinde ruhi ve psikolojik algıyı değiştirmektedir, sinir sisteminin düzenlenmesine yardım etmektedir.

Sosyal davranış değişimi ve müziğin tedavi edici etkisi üzerine yapılan araştırmalarda, herhangi bir şekilde müzikle ilgilenen otizmli çocuklarda problem davranışları giderici bir etkisi olabileceğinden bahsedilmektedir. Buna ek olarak müzik, otizmli çocuklara hem güven hem de özgürlük duygusu sağlamakta, sosyal durumları anlamasına yardım etmekte şarkının melodisi ve ritmi stresli ya da yabancı bir ortamda çocuğun rahat etmesine yardımcı olabilmektedir.

Müziğin tüm kültürel sınırları aşan evrensel bir dil olduğu öne sürülebilir. Sosyallik olgusu ele alındığında, müzik ve bileşenleri bireyde etkileşim kanallarının açılmasına yardımcı olur müziğin esas itibarıyla bir iletişim aracı olduğu görülür.Çoğu otizmli çocuk müzikten ve müzik içerikli etkinliklere katılmaktan hoşlanmakta müzikal-sosyal etkiletişime girebilmekte, müzikal işitsel uyarılara diğer işitsel uyarılara göre daha uygun tepkiler verebilmektedir.

Müziğin, otizmli bireylerin eğitim programlarında kullanılması zihinsel, sosyal, fiziksel gelişimlerinde faydalı ve etkili sonuçlar verdiği çeşitli araştırmalar ile ortaya konulmuştur.Araştırmalara göre; müziğin, doğru ve etkili kullanılması otizmli çocukların bilişsel ve sosyal becerilerinin gelişimini; aileleri ve çevreleri ile iletişime geçmelerini ve kavram-beceri öğretilmesi sürecinde başarılı sonuçlar elde edilmesini sağladığı vurgulanmıştır. Müziğin bir iletişim şekli olduğu belirtilmiş ve otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyleri duygusal olarak ödüllendirmeye, motivasyonel gelişimi desteklemeye yarayan güçlü ve erişilebilir bir uyaran olduğuna dikkat çekilmiştir. Müzik öğretiminin otizmli bireyler üzerinde sözlü ve sözsüz iletişimi geliştirmede etkili olduğu ve çocuklar arasında hem olumlu motor becerilerin gelişiminin hem de olumsuz motor tepkilerin azalmasında etkili olduğu belirtilmiştir. Bildirilen diğer önemli gelişmeler ise olumlu sosyal davranışların, çevresel bilincin, seslendirmenin ve dikkat aralığının, vokal taklidin, diğer insanlarla doğaçlama oyunların ve göz kontağının artmasıdır.


 

 


Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon l Yazılım K7