Otizm tanısı olan çocuklar beynin farklı bölgelerinde atipik bağlantılar ve yeni yolaklar kurmadaki gelişimsel bazı sorunlar nedeniyle; yeni bağlantılar kurma, yeni motor beceriler öğrenmede sıkıntı yaşayabilmektedirler. Yeni yolakların oluşması fiziksel aktiviteler, spor ile sağlanabilir. Beyinde motor duyu alanının komşuluğunda bulunan duyu, tat, konuşma ve problem çözme alanının da uyarılması yeni yolak oluşumunu destekleyecektir.
Çocukta motor planlama, vücut ve çevre farkındalığının gelişmesi spor aktiviteleri ile gelişim gösterebilir. Spor aktiviteleri ile otizmli bireylerin hem beceri hem de olumlu davranış kazanmaları mümkün olmaktadır. Sporun en büyük avantajı bu kazanımları elde ederken otizmli bireylere hareket etme olanağı vermesidir. Hareket etmekten doğal olarak haz olan çocuk eğlenirken pek çok öğrenme olanağı ile karşı karşıyadır. Bu süreç içerisinde beceri kazanan çocuğun iç ve dış dünyasında olumlu değişimler yaratılmış olur.
Nitelikli beden eğitimi ve spor aktiviteleri otizmli bireylere hem keyif vermekte hem de sağlıklı olma, duygusal rahatlama, bağımsızlık, kendi kendine eğlenebilme, sosyalleşme, özgüven, iletişim kurma ve paylaşımda bulunma olanağı yaratmakta ve yaşam motivasyonunu artırmaktadır. Böylece Spor aktiviteleri bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmekte ve onlara kendilerini gerçekleştirebilecekleri sosyal bir ortam yaratmaktadır.