Rotamız Mutluluk
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Otizm /
Otizmde Cinsel Gelişim

Cinsel gelişim kişinin kendi cinsiyeti ile ilgili üreme organlarının büyüyüp gelişmesini ve bunlarla ilgili davranış değişikliklerini kapsayan bir süreçtir.

Otizimli olan ya da olmayan her çocuğun cinselliği vardır. Cinsellik fizyolojik bir ihtiyaçtır.

Cinsel gelişim beş basamaktan oluşur:

1-) Oral dönem (0-18 ay): Bu dönemin haz bölgesi ağızdır. Emme bebeğin ilk eylemidir. Bu dönem ve bu eylemle temel güven ve kişilik gelişimi oluşur. Bu dönemde yaşanması gereken duyusal deneyimler eksik kalırsa ya da aşırı doyurulursa ilerleyen dönemlerde güvensizlik parmak emme, tırnak yeme gibi problemler yaşanabilmektedir. Otizmli çocuklarda da bu tür duyusal problemler görülebilmektdir.

2-) Anal dönem (18-36 ay): Bu dönemin haz bölgesi anüstür. Bebek bu dönemde dışkı kontrolü ile beraber bağımsızlığa geçer. Ebeveynden bağımsız ihtiyacını giderebilmesi çocuğun uyumlu sosyal ilişkiler gerçekleştirebilmesine temel oluşturur. Bu dönemde yaşanan problemler çocukta davranış bozukluklarına yol açabilir.

3-)Fallik dönem (36-60 ay) : Çocuk bu dönemde cinsel organından zevk alır. Cinsel organı ile oynama bu dönemde sıkça karşılaşılan bir eylemdir. Bu dönemde çocuğa cinsel kimliği öğretilmelidir. Cinsel davranışlardan dolayı eleştirel ve ceza verici yaklaşımlardan kaçınılmalıdır.

4-)Gizli dönem (6-11 yaş): Önceki evrelerde öğrenilenlerin pekiştirilme evresidir. Bu dönemde cinsel konulara olan merakın azaldığı gözlemlenmiştir.

5-)Genital dönem (11-18 yaş): Çocuğun fiziksel farkındalığını kavradığı ergenliği de kapsayan bir süreçtir.

Otizmde de bu gelişim basamakları baz alınmaktadır. Fakat dönem içi eylemlerde gecikmeler gözlemlenmektedir. Oral dönemdeki eksikliklerde ağız içi uyaranlarla farkındalığı kazandırmak güzel sonuçlar doğuracaktır. Anal dönemde ise önemli olan basamak doğru ve kararlı bir şekilde yapılan tuvalet eğitimi olacaktır. Fallik dönemde cinsel organıyla oynama tekrarlayan davranış biçimine dönebilmektedir. Bu dönemde baskıcı ve katı bir yaklaşımda bulunmadan cinsel kimlik arayışı benimsetilmelidir. Çocukta sıralama ve sınıflama becerisi var ise cinsel korunma (tacizden) çalışmaları yapılabilir. Gizli dönemde otizmli bireylerde diğer dönemlerdeki eylemleri pekiştirme süreci başlatma gözlemlenmeyebilir. Bu dönemde cinsiyete ilişkin toplumsal roller, iyi veya kötü fiziksel temaslar çocuğa öğretilebilir. Genital dönemde çocukta fiziksel gelişimler gözlemlenir. Fakat çocuk bunu anlamlandıramayabilir.

Önemli olan otizmli bireylerinde cinselliği olduğu unutulmamalı saygı ve kişilik sınırları içersinde ihtiyaçlarının giderilmesi öğretilmelidir.


Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon l Yazılım K7