Otizmin temel belirtilerinden biri konuşmada güçlüktür. Sosyal iletişim için önemli olan konuşma becerisi otizmli çocuklarda yaşıtlarına göre geridedir veya hiç yoktur. Otizmli çocuğa uygulanan dil ve konuşma terapisi göz kontağı kurma, mimiklerin kullanımı, sohbete başlama, sürdürme ve bitirmede motivasyon sağlar. Otizmli çocukların konuşma becerilerinin desteklenmesi yaşanılan toplum için de birey için de çok önemlidir. Dil gelişimini sağlamak için bilimsel olarak açıklanmış teknikler bulunmaktadır. Bunlar; Prompt Tekniği, Hanen Tekniği ve More Than Words tekniğidir. Kısaca bu teknikler;
Prompt Tekniği: otizmli çocuklarda konuşma terapisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Konuşma seslerinin her birinin üretiminde dil, diş ve dudaklar farklı pozisyonlarda kullanılır. Sesleri yanlış üreten çocuklar çoğu zaman dillerini nereye koyacaklarını veya dudak hareketlerini nasıl yapacaklarını bilemeyebilirler. Prompt uygulayıcısı dil, diş, çene pozisyonunun oluşmasını sağlar.
Hanen Tekniği: ebeveynlere eğitim verilerek çocukların günlük hayattaki dil gelişimini arttırmayı hedefleyen bir tekniktir. Hanen uygulayıcısı ebeveynin evine giderek düzenlemeler yapar ve program oluşturarak aileye geri dönüş sağlar.
More Than Words Tekniği: ebeveynlere yönelik bir tekniktir. 5 yaşın altındaki çocuklar için tasarlanmıştır. 3 hedefi (geliştirilmiş oyun becerileri, geliştirilmiş taklit becerileri, geliştirilmiş sosyal iletişim ve çift yönlü etkileşim) bulunur.