West sendromu ilk kez bebeklik döneminde (genellikle 4-7 aylık) görülen bir epilepsi (sara) türüdür. Diğer bir adı da infantil spazmdır. En önemli etkileri kasılma ve zeka geriliğidir. Tanı bir nörolog tarafından EEG, kan testi gibi yöntemler sayesinde konulabilmektedir. Görülme sıklığı yılda yüz bin canlı doğumda 2.9-4.5 arasında değişmektedir. Erkek çocuklarda kız çocuklara göre %60 daha çok görülmektedir.
West Sendromunun temel nedeninin, beyin sapı ile korteks arasında anormal etkileşimden kaynaklandığını düşünülmektedir. Bu anormal etkileşim ise genellikle doğum öncesi bebek anne karnındayken, doğum sırasında veya doğumdan sonra beynin hasar görmesi veya yaralanması ile ortaya çıkmaktadır. Yenidoğanlarda ve bebeklerde merkezi sinir sisteminin henüz olgunlaşmamış olmasının da, sendromunun gelişiminde önemli rolü olduğu düşünülmektedir.
West sendromunun en yaygın belirtileri, epilepsi nöbeti geçirme ve kasılmadır.
- Uyku esnasında yaşanan kol, bacak ve baş kasılmaları,
- Karakteristik bir baş hareketi. Bu durumlarda çocuğun başı öne düşer ve kolları yana doğru açılır.
- Nörolojik gelişim geriliği,
- Motor becerilerde gecikme (konuşmada, yürümede gerilik gibi),
- Ağlama krizleri,
- Zeka geriliği gibi belirtileri de var.
Kasılma ve kitlenme nöbetleri genellikle uyanıkken görülmektedir. Zaman zaman uykuya dalarken ve uykudan uyanırken de yaşanabilir. Günde 1’den fazla kez de görülebilmektedir.
West sendromunun günümüz tıbbi koşullarında tedavisi mümkün olmadığından, tedavi, yaşam kalitesini yükseltme üzerinedir. Tedavinin amacı, olumsuz yan etkileri en aza indirgemek için ilaç sayısını olabildiğince düşük tutarak nöbet sıklığını azaltmaktır. İlaç tedavisinin yanı sıra fizyoterapi ve duyu bütünleme tedavisi West sendromunda kullanılan tedavi yöntemlerindendir.
Fizyoterapide amaç; yaşam kalitesini yükseltmek ve motor gelişim basamaklarını gerçekleştirmektir. Fizyoterapi uygulamaları kas kuvvetini arttırmak, denge reaksiyonlarını geliştirmek, kaba ve ince motor becerilerini geliştirmek, oluşabilecek deformiteleri engellemek için kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Duyu bütünleme tedavisi, motor mental retardasyonu olanlarda modülasyon ve praksis sorunlarını azaltarak, aktivite performanslarının artmasına katkı sağlamaktadır. West sendrom tanılı bireylerin toplumsal katılımını arttırmak için tedavi programına duyu bütünlüğü tedavisinin ve fizyoterapinin eklenmesinin önemi unutulmamalıdır.