Çocuklar için oyun zamanı özeldir. Çocuklar oyun oynarken eğlenceli vakit geçirdikleri kadar onların gelişim süreçlerini destekler. Oyun çocuklar için çevrelerindeki dünyayı ve sosyal hayatlarındaki bir işin nasıl yapılacağını öğrenme biçimidir. Oyun çocuğun yaşadığı duygusal deneyimlerini ve duygularını tekrar tekrar deneyimlediği ve yansıttığı zamandır.
EVDE SOSYAL OYUN ÖNERİLERİ
MATARYELLER: MUTFAK EŞYALARI, DOKTOR SETİ, HAYVANLAR, TAMİR SETİ, ARABALAR, OYUNCAK BEBEK, TOP
Çocuklar herhangi bir nesneyi yada aktiviteyi oyunlaştırabilir; anahtarı kapıya takıp çıkarması, ışığı kapatıp açması, arabayı ileri geri sürmesi vb. gibi. Her türlü oyun yeni beceri öğrenmek ve onları uygulamak için birçok fırsat sunar ebeveynlerin vereceği destekle çocukların oyun zamanını daha etkili hale getirebilirsiniz. Örneğin; çocuğunuz anahtarı kapıya takıp çıkarıyorsa” ııı kapı açılmıyor tamirciyi çağıralım deyip tamir setini getirip kapıyı tamir edebilirsiniz” bu noktada çocuğunuzun oyununu anlamlandırmış, çeşitlendirmiş, yaratıcılıklarını keşfetmelerini sağlarsınız.
Örneğin: Çocuğunuz bebeklere yöneldi. “Bebek öksürüyormuş gibi öhö öhö yapıp doktor doktorr diyip bebeğin hastalandığını belirterek doktor setini getirip kalbini dinleyip pıt pıt pıt diye yansıma seslerle destekleyerek bebeği tedavi edebilirsiniz”.
Sosyal oyunlarda anne ve babaların kendi yaratıcılıklarını kullanarak çocuğun yöneldiği materyal üzerinden çeşitlendirerek oyun kurmaktır.
EVDE DUYU OYUNLARI ÖNERİLERİ
RENKLERLE OYNAMA
MATERYALLER: SULU BOYA,FIRÇA CAM SU BARDAĞI
İçerisinde su bulunan bardaklar yan yana dizilir ve fırça ile istenilen baya bardaktaki suya damlatılır. Burada önemli olan annenin yada babanın çocuğun ilgisini çekecek şekilde anlatmasıdır ses tonlamalarına dikkat ederek (Bu boyayı suya damlatalım. Bakalım ne olacak? Aaaa baakk ne kadar güzel). Diğer bardağa boya damlatıldıktan sonra fırça hızlıca çevrilerek renkli suyun bardakta dönmesi sağlanır. Çocuk oyundan hoşlanır ve oyun dikkatini çekerse anne veya baba çocuğun oynama istediğini iletişim için kullanmalıdır. Örneğin “Gel suyumuzu değiştirelim, hadi sen musluğu aç. Nerede bizim bardaklar? Aa buradaymış. Bak buraya su dökülmüş. Hadi bunları önce silelim. Hadi sen sil. Suyu doldurduk. Hadi suyu masaya götür” gibi söylemlerle uzman çocuk ile yavaş yavaş iletişime geçebilir. Belli bir süre aynı oyun tekrarlanır. Eğer çocuk bazı aktiviteleri kendi yapmak isterse anne ve baba kontrollü bir şekilde çocuğun kendisinin yapmasına izin verir.
KUKLALARLA YEMEK
MATERYALLER: FARKLI OYUNCAKLAR, FARKLI TATLARDAKİ YİYECEKLER,OYUNCAK KAŞIK,TABAK
Oyuncaklar masanın (yerde de oturabilinir) etrafında oturtulur. Anne veya baba her yiyeceği adını söyleyerek kuklalara tanıtır. Her yedirdiği yiyeceğin tadını şaşırarak dile getirir. Aynı yiyeceklerden çocuğa da yedirir. Çocuktan yiyeceğin tadını tekrarlaması istenir. Örneğin “Bakalım bu eriğin tadı nasılmış? Önce ayıcığa verelim. Sonra bebeğe. Şimdi sana. Şimdi bana. Mmm, erik ekşiymiş değil mi? ekşi!” gibi.
SU DOLDURULUP BOŞALTMA
MATERYAL:LEĞEN, SU TABANCASI, RENKLİ BALONLAR
Leğenden su tabancasına su çekilir. Daha sonra su tabancası ile renkli balonlar doldurulur. Balonların ağızları bağlanabilir. Renkler, büyük – küçük, şişman – zayıf, dolu – boş kavramları balonlar ile öğretilir. Uzman birkaç kez gösterdikten sonra çocuğun tek başına yapmasına izin verir. Aktivitenin her aşaması çocuğa anlatılmalıdır. Her işlemden sonra şaşırarak duyguları vurgulamak önemlidir. Balon yerine farklı renklerdeki plastik kaplar da kullanılabilir.
EVDE SES OYUNLARI
FARKLI SESLER ÇIKARMA
Farklı objelerden farklı sesler çıkartma amaçlanır. Ses çıkaran oyuncaklar, müzik aletleri, su sesi, demir, kağıt sesi, zil sesi vb. uyaranlarla parmaklarla veya başka bir obje ile masaya, cama, duvara, dolaplara vurup farklı sesler çıkartarak aynısını çocuğun yapması istenebilir. AYNI SESİ BUL
Aynı sesi çıkartan objelerden biri çocuğun önünde, biri annenin önünde olmak üzere karışık bir şekilde yerleştirilir. Anne kendi önündeki bir objeden ses çıkartır ve çocuktan aynı sesi çıkarması istenir. Örneğin anne kutuya vurunca çocuk da kutuya vurur, anne şişeye vurunca çocuk da şişeye vurur.