Rotamız Mutluluk
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Makaleler /
ARTİKÜLASYON ÇALIŞMALARI

Artikülasyon bozukluğu nedir?

Artikülasyon bozukluğu: seslerin,hecelerin,sözcüklerin yanlış üretilmesidir. Artikülasyon bozukluğu olan çocukları anlamak için daha fazla çaba sarf ederiz ve bu bozuklular çocuğun okul,sosyal yaşantısını etkiler.

Artikülasyon çalışmaları nelerdir?

Dil gelişim egzersizleri dil hareketleri (dili dışarı çıkarmak, dili buruna doğru uzatmak, dili şıklatma vs.) , dudak hareketleri (üst-alt dişleri gösterme, alt dudağı ısırma, iki dudağı da ağız içine içine almak,kalemi dudaklar arasında tutmak,ruju dağıttımız gibi iki dudağı birbirine sürtme değdirme vs.) , yanak hareketleri (iki yanağı aynı anda şişirme, sağ-sol yanağı şişirme, dil ile sağ-sol yanağı şişirme vs.) , mimikler hayret,gülmek,kızmak,ciddi,korku,üzüntü,uyku,ağlamak vs.) , çene hareketleri ( ağzı çeneler gergin açmak kapatmak, soldan sağa sağdan sola sürekli yanakları şişirme), burun hareketleri (burunu buruşturarak yukarı çekmek, burun delikleri açmak ) , dil gelişim alanı ve egzersizleri nefes alma ( balon şişirme, ıslık çalma, ağızdan iki defa nefes alıp iki defa nefes verme, öksürmek,horlama, nefesli müzik aleti çalmak vs.) , gırtlak hareketleri ( tükürerek yutkunma, su yutma, gargara yapma, gırtlaktan öksürme ) gibi çalışmalarla çocukların artikülasyon çalışmalarını destekleyebilirsiniz. Şimdi de dil gelişim egzersiz uygulamalarından birkaçını sizinle paylaşacağız.

Konuşma organlarını çalıştırılması:

Emmek; Kamış kullanılarak değişik içeceklerin içirilmesi. Eğer kamışı çocuk ağzında tutamıyorsa kamışın etrafına lastik sararak yada farklı şeylerle destekleyerek kamışın ağız kısmı kalınlaştırılabilir.

Üflemek: Mum söndürmek, parçalanan peçete parçalarını üflemek,baloncuk çıkartmak, flüt ile üfleme, pinpon topunu üflayerek hareket ettirme.

Çiğneme: Bu zor bir çalışmadır. Sürekli alıştırma yapılmalı. Sakız çiğneme örnek olarak gösterilebilir.

Dil egzersizleri: Çocuğun sevdiği bir yiyecek (çikolata vs )çocuğa doğru uzatılır, çocuğun dilini çıkarması için beklenir çıkarınca ucuna bir parça sürülerek pekiştirilebilir ve yemesine izin verilebilir. Dil yön egzersizleri için çocuğun üst dudağına,alt dudağına ve dudağının yan taraflarına sürülerek çocuğun yalamasına izin verilebilir.

Dudak hereketleri: Çocuğa yüz hareketleri (gülme,öpme,hapşurma vs.)taklit ettirilebilir. Çocuk ile ayna karşısında oturulup farklı dudak hareketleri yapılarak çocuktan taklit etmesini

isteyebiliriz. Bunlara ek olarak a,o harfleri ile dudak yuvarlama hareketleri yapılabilir.

Konuşma organları hazır hale getirildikten sonra öncelikle dudak sesleri ile çalışmaya başlanmalıdır. Bunları bir uzmanın yardımı ile yapılması daha doğrudur. Bu sesler ; P,M,N,V,F,Ö,O,I,S,T,U,H,L,Z ‘dir.

Artikülasyon çalışmalarında egzersizlerin  yapılması çok önemlidir. Bu egzersizleri yeterince yaptırmamız gerekir. Ardından çocuk sesi telaffuz etmeyi öğrendiğinde hemen başka bir sese geçmemeliyiz. Çocuğa bu sesleri başta,ortada,sonda söyleme çalışmaları yaptırılmalıdır.


Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon l Yazılım K7