ÇOCUKLARDA BESLENME PROBLEMİ
Çocuklarda beslenme problemi, özellikle okul öncesi yaştaki çocuklar söz konusu olduğunda bu yaştaki çocukların sabırsız, oturmayı sevmeyen, çevreye karşı meraklı yapıları sebebiyle ortaya çıkabilir. Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarda görülen beslenme problemleri ise genellikle yiyecek seçiciliği ve yiyecek reddetme nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu çocuklar sadece tek bir markanın peynirli makarnasını yiyebilir, sadece kendi özel bardağından su içebilir, yoğurt kendi kutusunda değil de kasede sunulduğunda reddedebilir, sadece belli renkteki yiyecekleri tüketebilirler.
OTİZMLİ ÇOCUKLARDA BESLENME PROBLEMİ NEDENLERİ?
- Otizmli çocuklarda beslenme sorunlarının başında kısıtlı gıda gruplarını tercih etmeleri gelmektedir. Kısıtlı gıda grubu ile beslenme; sadece belirli besin türlerini yemeyi, seçici beslenmede direnmeyi, tüketilen besin çeşitliliğinin sınırlı olmasını kapsamaktadır. Bu problemler, abur cubur, pilav, makarna gibi hep aynı yiyecekleri yemeyi isteme ya da meyve, sebze, et balık, tahıl grubundan bazı gıdaları hiç yemek istememe, beslenmede bir besin grubunu olduğu gibi reddetme biçiminde kendini gösterebilmektedir.
- Gıda seçiciliği, duygusal hiposensitivite veya hipersensiviteden kaynaklı olabilir. Kokuya karşı hassasiyet, tat alma duygusu ve pütürlü, sert yiyeceklerden uzak durma, bazı yiyeceklere dokunmaktan kaçınma gibi nedenlerden dolayı beslenmede sorunlar yaşarlar.
- Yutma ya da çiğneme sorunları
BESLENME PROBLEMLERİNİN ÇOCUK ÜZERİNDE ETKİSİ
Erken yaşta yaşanan beslenme bozukluğu çocukların bilişsel, fiziksel, motor ve davranışsal gelişimlerini etkilemektedir. Aile içinde gerginliğe neden olan yemek yeme problemleri ve çocukla sürekli inatlaşma durumu kaygı düzeyini artırarak davranış problemlerine neden olabilmektedir.
- Beslenme bozukluklarından kaynaklanan, depresyon, kaygı, epilepsi, reflü ve apraksi gibi sorunlar uyku problemlerine neden olabilmektedir.
- OSB’li çocukların beslenme sorunlarının başında, sağlıklı bir yaşam için sınırlı miktarda tüketilmesi gereken yiyeceklerden olan cips, çikolata, kek, bisküvi ve şekerli besinlerin beslenme rutininde fazlaca yer alması gelmektedir. Bu yiyecekler, bağırsakta oluşan deformasyon sonucu gaz, şişkinlik, kabızlık ve ishal görülme olasılığını arttırmaktadır. Bu durum OSB’li çocukların abdominal rahatsızlık hissinden dolayı sağlıksız duruş ve oturuş biçimleri sergilemelerine neden olmaktadır. Bağırsaktaki problem davranışsal olarak öz uyarım, kendine zarar verme, yemek yemeyi reddetme, öfke nöbetleri şeklinde kendini göstermektedir.
- Beslenme ve bağırsak problemleri de adeta bir domino etkisi ile uykudan öğrenme ve algılamaya, günlük yaşam aktivitelerinin sürdürülmesinden genel iyilik hali ve çeşitli fizyolojik sorunlara kadar bir çok alanda farklı başka problemlere neden olmaktadır.
OSB’li çocukların beslenme ve bağırsak sorunlarının anlaşılması, ilişkili diğer problemlerin giderilmesine doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sağlayacaktır. Bu nedenle kurumumuzda fizyoterapist eşliğinde beslenme problemi yaşayan çocuklar ile onların bireysel farklılıkları ve beslenme tercihleri göz önüne alınarak beslenme seansları düzenlenmektedir.